Yamaha XT600 43F

Pokaż innym swój motocykl!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: terenowiecc & Yamaha XT600 43F

Post autor: Gacek »

Ja pewnie mam zbyt wysokie oczekiwania wobec swojej wersji xt :roll:
Cioram nim po górach tak jak umiem amatorsko gdzie ew odczuwa się pewne mankamenty dobitniej często z takiego poziomu jednostkowych sytuacji trudno właściwie nazwać czy to dobicie czy hydrauliczna blokada wywołana małym zakresem szybkości pracy oleju wywołanej jego gęstością .
Z poziomu jazdy po szutrach gdzie z reguły pracuje na wolniejszych prędkościach zawias tez wywoływała we mnie odczucia miękkiej sprężyny nawet kiedyś testowałem to z tulejką .
Nie chce nikomu robić bałaganu w głowie ale warto spojrzeć zawsze przy parametrach "siła dobicia w stosunku do szybkości pracy "
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Sprawdziłem sprężyny 3AJ vs. XL600V - te z trampka są troszkę dłuższe niż XTkowa sprężyna właściwa + ta mała sprężynka. Do tego grubość drutu z TA jest też troszkę większa. Czekam więc na testy co u Ciebie Tenerowiec wyjdzie i jeśli wyjdzie na + to pakuję tan zestaw również do mnie :D
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Foto sprężyn
Obrazek
W lagach z XT była jeszcze od góry wsadzona centymetrowa podkładka - wygląda jak cięta brzeszczotem, więc chyba nie oryginał? ;)
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Tak na szybko:
Sprężyny z 3AJ są dużo dłuższe niż te moje z 43F, zrobię Wam fotkę w weekend to zobaczycie jak to wygląda. Poza tym te moje jakieś cienkie były, nawet trochę cieńsze niż z 3AJ i miękkie strasznie jak naciskałem samą sprężynę, ta trampkowa jest dłuższa, grubsza i twardsza. Nie oczekuję cudów ale mam nadzieję, że będzie sztywniejszy ten zawias choć trochę i, że będzie lepiej tłumił. Szczególnie przy większych prędkościach. Lubię sobie czasami polatać szybciej po szutrach i trochę mi dokuczał miękki zawias i jego niemalże dobijanie na większych dziurach.
W weekend obadam jak to się sprawuje i dam znać ;)

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Terenowiec używając słowa
terenowiecc pisze: Szczególnie przy większych prędkościach.
masz na myśli większe prędkości jazdy czy pracy widelca ?
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator

Gacek pisze:masz na myśli większe prędkości jazdy czy pracy widelca ?
Gacek, oczywiście jazdy ;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Nie wiem to może faktycznie u ciebie sprężyna poprawi sytuację u mnie przy dużych szybkościach wolne ruchy amora sa zbyt mało tłumione motocykl ma tendencje do pływania natomiast szybka praca najazd na mały próg kamień przy tej samej prędkości to po nadgarstkach sztywno wali odczucie jak by dobijał.Najbardziej odczuwalne przy zjazdach po kamienistych zboczach .Przy wolnych prędkościach pracy bez problemu dojeżdża kołem w okolice błotnika przy szybkich odbija się jak piłka.
Mnie ogólnie nie przeszkadza ze amortyzator się zamyka drażni mnie bardziej takie zblokowanie :roll: .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A jak tam farbka na zbiorniku co malowałeś? Trzymie się? I kiedy kolektor u mnie będzie? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator

Gacek ja nie oczekuję cudów od tego zawiasu. Chciałbym po prostu żeby był w miarę sztywny i przyzwoicie tłumił. Amortyzator KTM'owski czy chociaż taki jak w TT to z tego nigdy nie będzie i ja nawet tego nie oczekuję.
Tył mam oryginalny ale w dobrej kondycji, rozkręcony dość mocno więc w razie potrzeby można podkręcić sprężynę. Przód zmianie sprężyn również lepiej pracuję i na obecną chwilę jestem zadowolony. Śmiga się przyjemnie. Jak sobie wspomnę jak pracował zawias zaraz po tym jak kupiłem motocykl a jak pracuje teraz to jest niebo a ziemia, w ogóle inna bajka.

Pawlo - Szczerze powiem, że ani razu nie miałem tego zbiornika założonego na moto w ubiegłym sezonie więc farba się trzyma elegancko :lol: Latałem tylko po dziczy i rzadko kiedy zalewałem więcej jak 10l paliwka więc nie była mi potrzebna większa bańka. A co do kolektora to mam zamiar go wypolerować, może nawet cały układ wraz z tłumikiem wypucuję. Chętnie bym Ci podesłał go do zrobienia bo mi się strasznie podobał efekt polerki Twojego kolektora ale póki co jestem spłukany i chyba sam się tym zajmę przy weekendzie ;)

Kolejna sprawa którą się zajmuję teraz to spowalniacze - próbuję zrobić z nich hamulce ;) Mam na myśli głównie przód, który po czyszczeniu zacisku i zmianie klocków nadal nie hamował z zadowalającą mnie skutecznością. Zapewne regeneracja pompy hamulcowej by pomogła ale wpadłem na nieco inny pomysł, jak coś to da to napiszę.

Pozdrawiam
Mateusz

PS. Gacek na takie tereny jakie masz do dyspozycji to nic tylko dokupić coś lekkiego do towarzystwa dla XT i upalać a XT traktować jak bardziej onrołd i lajt drajwing bajk ;)
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator

Dzisiaj do mojego moto wleciała profi narzędzióweczka made in Nivea :lol:

Obrazek

:biker:
ODPOWIEDZ