Odpalenie po 3 latach postoju

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
MMS
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 125

Re: Odpalenie po 3 latach postoju

Post autor: MMS »

Dzięki za link. Naczytałem się trochę tych poradników dotyczących regulacji gaźnika. Wszędzie piszą, że silnik powinien być rozgrzany i powinno się nawet przejechać oraz rozpocząć ustawianie przy wyłączonym ssaniu. Pytanie jeżeli nie mogę wyłączyć ssania gdyż moto gaśnie ma sens rozpoczynać regulację na odpalonym ssaniu pomimo, że moto wydaje się naprawdę porządnie rozgrzane ?
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Musisz ustawić gaźnik według serwisówki, będzie kulawo chodziło wtedy zaczynasz regulację.
MMS
Lubiący błoto

Niestety ustawiłem według serwisówki pływak w komorze n 18mm i śrubę składu mieszanki na 1 1/4 obrotu niestety to są wszystkie informacje jakie znalazłem w serwisówce. Słychać ze moto chodzi inaczej ale wciąż gaśnie przy zmniejszaniu ssania. Postaram sie od tego położenia jako bazowego wyregulować gaźnik. Dziwi mnie fakt, ze bez znaczenia na regulacje śrubami regulacyjnymi moto owszem chodzi troche inaczej ale ciągle gaśnie i dodatkowo doszlo falowanie obrotów.

Weekend dlugi to moze uda się cos zdziałać.
mallory

Post autor: mallory »

Potrzeba cierpliwości. Ja jeżdżę ze śrubokrętem do ustawiania składu mieszanki i po rozgrzaniu coś tam grzebię. Doszedłem już metodą prób i błędów, że moto pięknie ciągnie, nie dymi i łatwo się odpala (tylko kopniak) przy wykręceniu śruby składu o 1,35 obrotu.Bardziej wykręcona śruba powoduje dymienie, chociaż serwisówka mówi o 2,5 obrotu.
Na razie jest optymalnie i dobrze, ale rozglądam się za gaźnikiem innym.
MMS
Lubiący błoto

Domyślam się :P jutro wolna sobota to będę próbował się trochę pobawić. Najwyżej jak uda mi się znaleźć jakieś ustawienie na którym będę mógł wyłączyć mu ssanie to postaram się trochę nim przejechać i sprawdzić świecę. Mam nadzieje, że to tylko gaźnik, bo tak jak wspomniałem zaczęły również falować obroty ... no nic dziękuję za każdą poradę :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Tak ogólnie nie zafiksowałeś zbyt mocno z szukaniem przyczyny po stronie regulacji gaźnika ? :roll: .
Może warto by pobieżnie (bez grubszego kopania )postarać się zweryfikować resztę podzespołów , rozrząd zawory ? :roll:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
mallory

Jak dolałeś świeżego paliwa do starego to znowu mógł się zasyfić układ. Jeszcze raz płukanie baku, czyszczenie gaźnika + nówka paliwo. tak bym zrobił.
MMS
Lubiący błoto

Dziś zrobiłem tak jak kolega MALLORY napisał tzn. jeszcze raz zlałem paliwo zalałem nowe i wyczyściłem gaźnik. Niestety problem nie zniknął. Biorę się więc za sprawdzenie luzów zaworowych i rozrządu ogólnie. Może tam tkwi przyczyna problemu. Dam znać co i jak.

Dzięki za zainteresowanie.
mallory

MMS pisze: Biorę się więc za sprawdzenie luzów zaworowych i rozrządu ogólnie. Może tam tkwi przyczyna problemu. Dam znać co i jak.
Tyle, że jak pisałeś: "Dodam że moto ma 13 tys. km przebiegu i przed pozostawieniem w garażu silnik chodził bardzo ładnie."
rozrząd od stania się nie przestawił, także luzy nie powinny się zmienić. Chociaż sprawdzić nie zaszkodzi - luzów.
Ja sugeruję się tym staniem przez 3 lata sprawnego motocykla. Od stania to najpewniej mogły się pojawić problemy z: filtrem powietrza, krućcami, membraną w gaźniku, dyszami, zanieczyszczeniem paliwa itd..itp..
No chyba, że przed 3 lat też nie było ok.
Pisz co i jak...
wiewior298
Lubiący błoto
Motocykl: TT 600 4gv 1994

Post autor: wiewior298 »

Hmm wszyscy się uparli na gaźnik a może wina leży w zapłonie może iskra gdzieś skacze miałem tak jakiś czas temu nie trzymał wolnych obrotów i dziwnie na gas reagował najpierw skróciłem przewód wysokiego napięcia bo wykruszyły się druciki przy cewce i już było dobrze ale profilaktycznie wymieniłem przewód wysokiego napięcia i było ok
ODPOWIEDZ