Rozrząd

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie
Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ

Re: Rozrząd

Post autor: fakir »

Cześć, wymiana łańcuszka rozrządu zbliża się nieuchronnie.
Moje pytanie brzmi:
Brać oryginał z aso? (160zł - widziałem że mają zniżki, tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)
czy decydować się na zamiennik od DID'a albo proxxa - ok. 250zł?

Te oryginały są sygnowane tą samą marką co np. zamiennik tourmaxa? czyli morse'a?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

fakir pisze:tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)
A ciekawe ile lat przeleżały te części na magazynach, że się ich tak wyzbywają :mrgreen: W sumie osobiście i tak skusiłbym się na taki oryginał, kwestia tylko czy jest zakuty czy też nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie

Pawlo pisze:
fakir pisze:tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)
A ciekawe ile lat przeleżały te części na magazynach, że się ich tak wyzbywają :mrgreen: W sumie osobiście i tak skusiłbym się na taki oryginał, kwestia tylko czy jest zakuty czy też nie.
oryginał jest zakuty
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Pawlo pisze:
ja natomiast ciekawy jestem kto to tłucze - yamaha nie wytwarza podzespołów posiada wielu kooperantów - kalkulacja finansowa koncernu nie zawsze jest powiazana z jakością użytych podzespołów :roll: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
moskit122
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 43F

Post autor: moskit122 »

Oryginał albo DID, oczywiście oba w wersji zakutej (skoro da się wymienić bez rozpoławiania silnika:)). Morse'a kijem przez szmatę bym nie tknął, za każdym razem gdy ktoś sobie zażyczył wymianę na to badziewie nie byłem zadowolony ale klient nasz Pan...
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Zajebałeś mnie kolego tą opinią :roll: na ile pamiętam mam zakuwanego morsea .
moskit122 pisze:Oryginał albo DID, oczywiście oba w wersji zakutej (skoro da się wymienić bez rozpoławiania silnika:)). Morse'a kijem przez szmatę bym nie tknął, za każdym razem gdy ktoś sobie zażyczył wymianę na to badziewie nie byłem zadowolony ale klient nasz Pan...
Ale skoro jesteś taki septyczny to może uzasadnij swoje realne poglądy z poziomu ...........kija ;)
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Tourmax, Prox i Oryginał = MORSE
DID - są dwie wersje, na tą podstawową sporo złych opinii (szybko się wyciągają), ja mam u siebie tą wzmocnioną. Podstawowa występuje w wersji z zakuwką, wzmocniona wyłącznie zakuta fabrycznie.

Cenowo najlepiej wychodzi oryginał.
moskit122
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 43F

Post autor: moskit122 »

Zakładałem Morse'y na przykład do FZS600, silnik po wymianie klepał tak samo lub głośniej, nowy łańcuszek "odklejał" się od kół zębatych a na napinaczu był na tym samym ząbku co stary (wymiana nie była konieczna ale klient życzył). W XJ600 to samo, ten sam ząbek co na używanym, w GSX750 Morse po 20kkm był w gorszym stanie niż oryginalny po 60kkm. Ogólnie wymieniłem tych łańcuszków z 30 i za każdym razem byłem niezadowolony w przypadku GSX750 od razu wymieniłem na DID'a (bo to akurat był mój motocykl) przy okazji kontroli luzu zaworowego, jak znajdę zdjęcia gdzieś w czeluściach to wrzucę jak pięknie pasował do zębatek. Po wymianie na DID'a silnika nie było praktycznie słychać.
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie

Kupiłem oryginalny łańcuch rozrządu, chyba morsea ponieważ na ogniwkach ma literkę "M"
W każdym bądź razie silnik pracuje ciszej, po kilkudziesięciu km sprawdziłem napinacz i do końca zostało 9 ząbków :goodjob:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

fakir pisze:Kupiłem oryginalny łańcuch rozrządu, chyba morsea ponieważ na ogniwkach ma literkę "M"
W każdym bądź razie silnik pracuje ciszej, po kilkudziesięciu km sprawdziłem napinacz i do końca zostało 9 ząbków :goodjob:
Mozna zapytać ile pozycji ma napinacz w twojej wersji :roll: ? w moim rozrządzie zostało 5 ale jak czytam to co piszesz to główkuje bo parę lat temu jak u siebie zmieniałem to miałem delikatnie wy....e ile ma stary leciałem kompleksowo :? .
Ostatnio zrzucałem czasy z wałka rozrządu i wyłaziły mi spore opóźnienia .
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ