Rozrząd
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
Re: Rozrząd
Cześć, wymiana łańcuszka rozrządu zbliża się nieuchronnie.
Moje pytanie brzmi:
Brać oryginał z aso? (160zł - widziałem że mają zniżki, tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)
czy decydować się na zamiennik od DID'a albo proxxa - ok. 250zł?
Te oryginały są sygnowane tą samą marką co np. zamiennik tourmaxa? czyli morse'a?
Moje pytanie brzmi:
Brać oryginał z aso? (160zł - widziałem że mają zniżki, tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)
czy decydować się na zamiennik od DID'a albo proxxa - ok. 250zł?
Te oryginały są sygnowane tą samą marką co np. zamiennik tourmaxa? czyli morse'a?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
A ciekawe ile lat przeleżały te części na magazynach, że się ich tak wyzbywająfakir pisze:tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)

- fakir
- Po kostki w błocie
oryginał jest zakutyPawlo pisze:A ciekawe ile lat przeleżały te części na magazynach, że się ich tak wyzbywająfakir pisze:tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)W sumie osobiście i tak skusiłbym się na taki oryginał, kwestia tylko czy jest zakuty czy też nie.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
ja natomiast ciekawy jestem kto to tłucze - yamaha nie wytwarza podzespołów posiada wielu kooperantów - kalkulacja finansowa koncernu nie zawsze jest powiazana z jakością użytych podzespołówPawlo pisze:A ciekawe ile lat przeleżały te części na magazynach, że się ich tak wyzbywająfakir pisze:tyle ile lat ma sprzęt, tyle % zniżki, co daje ok. 112zł w przypadku 29 letniego moto)W sumie osobiście i tak skusiłbym się na taki oryginał, kwestia tylko czy jest zakuty czy też nie.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT600 43F
Oryginał albo DID, oczywiście oba w wersji zakutej (skoro da się wymienić bez rozpoławiania silnika:)). Morse'a kijem przez szmatę bym nie tknął, za każdym razem gdy ktoś sobie zażyczył wymianę na to badziewie nie byłem zadowolony ale klient nasz Pan...
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Zajebałeś mnie kolego tą opinią
na ile pamiętam mam zakuwanego morsea . 

Ale skoro jesteś taki septyczny to może uzasadnij swoje realne poglądy z poziomu ...........kijamoskit122 pisze:Oryginał albo DID, oczywiście oba w wersji zakutej (skoro da się wymienić bez rozpoławiania silnika:)). Morse'a kijem przez szmatę bym nie tknął, za każdym razem gdy ktoś sobie zażyczył wymianę na to badziewie nie byłem zadowolony ale klient nasz Pan...

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Tourmax, Prox i Oryginał = MORSE
DID - są dwie wersje, na tą podstawową sporo złych opinii (szybko się wyciągają), ja mam u siebie tą wzmocnioną. Podstawowa występuje w wersji z zakuwką, wzmocniona wyłącznie zakuta fabrycznie.
Cenowo najlepiej wychodzi oryginał.
DID - są dwie wersje, na tą podstawową sporo złych opinii (szybko się wyciągają), ja mam u siebie tą wzmocnioną. Podstawowa występuje w wersji z zakuwką, wzmocniona wyłącznie zakuta fabrycznie.
Cenowo najlepiej wychodzi oryginał.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT600 43F
Zakładałem Morse'y na przykład do FZS600, silnik po wymianie klepał tak samo lub głośniej, nowy łańcuszek "odklejał" się od kół zębatych a na napinaczu był na tym samym ząbku co stary (wymiana nie była konieczna ale klient życzył). W XJ600 to samo, ten sam ząbek co na używanym, w GSX750 Morse po 20kkm był w gorszym stanie niż oryginalny po 60kkm. Ogólnie wymieniłem tych łańcuszków z 30 i za każdym razem byłem niezadowolony w przypadku GSX750 od razu wymieniłem na DID'a (bo to akurat był mój motocykl) przy okazji kontroli luzu zaworowego, jak znajdę zdjęcia gdzieś w czeluściach to wrzucę jak pięknie pasował do zębatek. Po wymianie na DID'a silnika nie było praktycznie słychać.
- fakir
- Po kostki w błocie
Kupiłem oryginalny łańcuch rozrządu, chyba morsea ponieważ na ogniwkach ma literkę "M"
W każdym bądź razie silnik pracuje ciszej, po kilkudziesięciu km sprawdziłem napinacz i do końca zostało 9 ząbków
W każdym bądź razie silnik pracuje ciszej, po kilkudziesięciu km sprawdziłem napinacz i do końca zostało 9 ząbków

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Mozna zapytać ile pozycji ma napinacz w twojej wersjifakir pisze:Kupiłem oryginalny łańcuch rozrządu, chyba morsea ponieważ na ogniwkach ma literkę "M"

Ostatnio zrzucałem czasy z wałka rozrządu i wyłaziły mi spore opóźnienia .
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,