Problem z krążeniem
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
Re: Problem z krążeniem
Tak. Dokładnie tak samo miałem w poprzednim silniku. W tych karterach nie ma wystającej rurki na ten wężyk. Kartery sa z rocznika chyba 84 - widocznie w tych rocznikach było to podłączone gdzie indziej, lecz nie mam żadnej wiedzy na ten temat. Rozmyślałem, co z tym zrobić i wymyśliłem, że przerobie (dorobioną już wcześniej u tokarza) zaślepke od regulacji zaworu wydechowego. Olej który się przeleje tym wężykiem popłynie po prostu na dźwigienki. Nie widzę lepszej opcji - jeśli ktoś coś wymyśli to pisać 

- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
u mnie w silniku 43f mam tak zasilanie i spływ do silnika idzie do karterów, a odpowietrzenie z zbiornika oleju idzie cienkim wężykiem do airboxa
-
- Po kostki w błocie
Ja próbowałem podłączyć do airboxa to wyrzygało mi olej do airboxa. Wychodzi na to, że pompka szybciej wypompowuje olej z silnika, niż zdąży z powrotem spłynąć - zbiornik robi się pełny i odpowietrznikiem zaczyna wywalać oleum.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600 r 84
ja mam dokładnie xt 43f 84 rok i weżyk odpowietrzenia z zbiornika oleju idzie do pokrywy zaworów widocznie masz nowszą górę a kartery inne
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
No tak jak myślałem że to musi gdzieś do głowiny iść. Ciesz się, będziesz miał lepsze smarowanie
A nie masz za dużo oleju w zbiorniku że tak rzyga?

Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
-
- Po kostki w błocie
Ilość oliwy odpowiednia, gdyż jestem świeżo po wymianie oleju i zalałem 2,6 l więc chyba nie jest za dużo.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Wydaje mi się, że ten wężyk właśnie jest od takiego rzygania i nie pełni on funkcji takiej jak odma itp.Tomiacho pisze:A nie masz za dużo oleju w zbiorniku że tak rzyga?

-
- Po kostki w błocie
Pawlo, też mi się tak wydaje. Tylko zastanawia mnie jak maciejowi nie wyrzuca oleju do airboxa.
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
panowie macie racje 100% odpowietrzenie idzie wężykiem do pokrywy zaworów jest tam specjalny króciec . Przepraszam za wprowadzenie w błąd może to przez to że silnik u mnie jeszcze nie poskładany
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
No odma to na pewno nie jest, bo u mnie jest obok. Ten grubszy wąż. Z tego co wiem to odma to odpowietrzenie korbowodu w przypadku gdy gazy przedostają się przez pierścienie do korby. Potem wraca odmą do ponownego spalania. W zbiorniku oleju nie wytwarzają się gazy spalania ale odpowietrznik musi być to podłączyli go do skrzyni korbowej bo przy pierwszej glebie olej sam by sie przelewał do airboxa
Cold and Ugly