Kickstarter

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Kickstarter

Post autor: ArturS »

terenowiecc pisze:Witam,

co do samego faktu czy się da to tak, da się. Ja mam u siebie silnik z 3TB rozruchajka+kopajka ;)
Zaś co do kompatybilności mechanizmu startera z 2KF z silnikiem 3TB to pewny nie jestem w 100% ale uważam, że jest to to samo.

Pozdrawiam
Mateusz
Tak mnie właśnie naszło - czy po zamontowaniu kopniaka trzeba kombinować z dołożeniem dekompresatora? :niewiem: Przy okazji najbliższej grzebaniny chciałbym doposażyć swoją Babcię, bo ze 3-4 razy by się już przydał.
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 E 1998

Post autor: Magic »

Dekompresator/Dekompresor jest niezbędny, w moim mniemaniu. Zakupiłem wszystko do swojej 3TB, brakuje mi tylko rączki przy kierownicy do uruchamiania. Na świeżo złożonym silniku ciężko jest ruszyć tłokiem za pomocą kick'a.

Oprócz wałka, kopki i dekompresora potrzebne będą również podkładki i hamulec wałka. W moim przypadku trzeba było wytoczyć także otwór pod główny wałek kickstartera.
Pawlicho
Czyścioch
Motocykl: r 1100 gs & xt 600 z 3aj

Post autor: Pawlicho »

ArturS pisze:
terenowiecc pisze:Witam,

co do samego faktu czy się da to tak, da się. Ja mam u siebie silnik z 3TB rozruchajka+kopajka ;)
Zaś co do kompatybilności mechanizmu startera z 2KF z silnikiem 3TB to pewny nie jestem w 100% ale uważam, że jest to to samo.

Pozdrawiam
Mateusz
Tak mnie właśnie naszło - czy po zamontowaniu kopniaka trzeba kombinować z dołożeniem dekompresatora? :niewiem: Przy okazji najbliższej grzebaniny chciałbym doposażyć swoją Babcię, bo ze 3-4 razy by się już przydał.

Z deko ja bym se odpuścił kiedyś w TT nie miałem i było ok jak wiesz jak ustawić tłok i jak kopnąć to nie problem, mój brat teraz ma TT też bez deko i nie ma problemów.
Artur poczekam aż ty zamontujesz :D przećwiczysz czy faktycznie łatwo zamontować tą kopke do 3 AJ,i też będe chciał zamontować.
Mam możliwość kupna kopki ale od TT 600 R z 2000 r ( tej nowszej) ale nie mam pewności czy podpasuje pod wałek od np 3 TB.
Pawlicho
Czyścioch

Ok mam już chyba wszystkie części do zamontowania tej kopki, oprócz simeringa na wałku w pokrywie bocznej.

Czy mógł by mi ktoś podać wymiar?
Pawlicho
Czyścioch

Dziś próbowałem to zamontować ale tak jak się spodziewałem zabrakło drobiazgów.
Musze zdobyć podkładke pod tą pośrednią zębatke bo mam tylko jedną a powinny być dwie, pod zębatką i nad.

Nie mam też podkładki pod wałek, w miejsce gdzie wchodzi on do karteru.

Obrazek

Brakuje też bolca do zahaczenia sprężyny który wchodzi w karter, o w tym miejscu.

Obrazek
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Post autor: mirecki »

sadek pisze:Chyba z Jawy kopniak ma podobną średnicę i frez. Kiedyś przymierzałem się do patentu ale trafiłem używkę na allegro za parę zł i odpuściłem
Ale jawa jaka? Bo 350 ma kopniak i wajchę biegów na tej samej osi (tzn to jedna dźwignia tylko odpowiednio przestawiana) i do tego nie składana, to nawet jak frez pasuje to chyba niezbyt wygodnie byłoby jeździć ze stale rozłożoną kopką?
A ja mam 3TB na samej kopce ;)
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie

Identyczne braki miałem także przy składaniu swojego zestawu kickstartera. Zapomniałeś jeszcze o podkładce na pokrywę boczną, przy otworze wałka. Ciężko jest handlarzyną wytłumaczyć o które części ci chodzi, mi nie przysłali wszystkiego itp. więc po niektóre części wybrałem się do ASO, nie płacąc dużo więcej.
Pawlicho
Czyścioch

Chodzi ci o to coś? właśnie nie wiem co to jest

Obrazek

ja tego nie mam w pokrywie , co to ma za zadanie robić i co grozi jak tego nie zamontuje?

dziwne w fiszce ( czy tak jak to sie nazywa ) nie ma tej podkładki.
Awatar użytkownika
Magic
Po kostki w błocie

Wydaje mi się że jest ona potrzebna by nie wytrzeć pokrywy o sprężynę. Masz u siebie w otworze na wałek jakąkolwiek tuleje?
Pawlicho
Czyścioch

Tak, pokrywa jest tak wylana że wałek wchodzi ciasno i ma oparcie.

Na szczęście udało mi się już zdobyć tą i resztę podkładek za kolejna 15 zł :)

Teraz już tylko brakuje bolca do trzymania sprężyny.
ODPOWIEDZ