Sam jeszcze tego problemu nie rozwiązałem. Wydaje mi się że jest ono wciśnięte na stożek, tak jak samo magneto. Sensowne wydaje się zastosowanie chwytaka na wał by je wyciągnąć, lub tak jak piszesz przez podgrzanie. Sprawa jest w toku każdym razie, jak mi się uda to opisze operacje.standart pisze:Czy wystarczy jak ją podgrzeję i podejdę jakimś ściągaczem? czy trzeba coś specjalnego do tego? I jak będę zakładał go, to czy wystarczy prasa do łożysk, żeby go założyć.
Ściągacz do magneta pomysł mojego kolegi, zrobił go uniwersalnego by pasował do innych Japończyków, zawsze jest 120 stopni pomiędzy śrubami.standart pisze:Byłbym również zainteresowany kupnem ściągaczy i prasy do łożysk (piszę o tym, bo allegro proponuje nowy sprzęt i nie jest on najtańszy)
Jaki przebieg ma twoje XT? Mój ma 52 tyś. km i jestem wstanie stwierdzić że jest to prawdziwy przebieg bo w środku znalazłem oryginalny tłok. Skrzynia jak i wał nie wydawała niepokojących dźwięków, lecz problem już był z apetytem na olejstandart pisze:Napiszę jeszcze, że problem w moim xt polegał na huczeniu, może stukaniu w dolnej części silnika. Łożysko z korbowodu jest ok, ale pozostałe osiem w karterach lata. Mam tylko nadzieję, że udało mi się dobrze zlokalizować nieprawidłowości.
Kupiłeś jakiś cały zestaw łożysk, czy każde oddzielnie? I jakie zastosowałeś?