XT 600 - wyciek z lewej strony silnika, dziura

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
bekasek2
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600 3TB

XT 600 - wyciek z lewej strony silnika, dziura

Post autor: bekasek2 »

Witam. Sprzęt to XT 600, 93r, 3TB. Pojawił mi się wyciek z lewej strony. Zauważyłem plamę z oleju na silniku, jak zacząłem się bardziej przyglądać to znalazłem małą dziurkę pod śrubą cylindra. Daje linki do zdjęć.
Może ktoś podpowie czy ta dziurka u mnie się jakoś pojawiła czy to tak ma być, i czy możliwe że z niej cieknie, a jeśli nie z niej to skąd. Moto normalnie nie zostawia plam oleju na ziemi, więc dużo tego nie ucieka. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

https://zapodaj.net/f3ea57d867190.jpg.html

https://zapodaj.net/a4815197f1b1e.jpg.html
qpa
Po ośki w błocie

Re: XT 600 - wyciek z lewej strony silnika, dziura

Post autor: qpa »

Puściła uszczelka pod cylindrem, ten otworek to przelot od śruby wyżej, umyj to wykręć tego imbusa wyżej potem odtłuść napakuj silikonu w otwór i wkręć śrubę. Partyzantka ale może zadziała :)

btw jesteś pewny że to stamtąd? bardziej wygląda jakby lewy dekiel się pocił.
bekasek2
Lubiący błoto

Nie jestem pewny że to stamtąd. Znalazłem tą dziurę i odrazu pomyślałem, że to jest to miejsce. A czy ta dziura powinna być w tamtym miejscu? Czy poprostu ktoś za długą śrubę próbował wkręcić i wyrobiło tak? Bo już sam niewiem. Umyje to wszystko i zobacze jak to będzie wyglądało. Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości co do tej dziury to byłbym wdzięczny :-). Pozdrawiam.
mariobobro
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha tt600

Post autor: mariobobro »

Ta dziura ma tam byc bo jest tak w orginale...
bekasek2
Lubiący błoto

Ok, dzięki. Czyli jest jeszcze możliwość, że jest to nieszczelność lewego dekla silnika. Dzięki, pozdrawiam. :bananasaluta:
ODPOWIEDZ