Stuki na zimnym silniku ... POMOCY

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Tomek G
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 600

Re: Stuki na zimnym silniku ... POMOCY

Post autor: Tomek G »

Witam ponownie :D dzisiaj poskładałem silnik ( oryginalny tłok, szlif, korbowód i reszta) silnik odpalił od strzała i chodzi pięknie :happy: ale mam pytanie w sprawie docierania, w jaki sposób docierać żeby nie zepsuć całej roboty ??? silnik zalany olejem 20w50 , jak ktoś znajdzie chwile to będę wdzięczny :D
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie
Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ

Post autor: fakir »

Tomek G pisze:Witam ponownie :D dzisiaj poskładałem silnik ( oryginalny tłok, szlif, korbowód i reszta) silnik odpalił od strzała i chodzi pięknie :happy: ale mam pytanie w sprawie docierania, w jaki sposób docierać żeby nie zepsuć całej roboty ??? silnik zalany olejem 20w50 , jak ktoś znajdzie chwile to będę wdzięczny :D
Na Początek olej mineralny, zmiana po 30km, następnie po ok. 300km, kolejna po 600km, czyli po ok 1000km zalewasz docelowy olej.
U mnie docieranie wyglądało w ten sposób, że korzystałem z całego zakresu obrotów, dużo hamowania silnikiem, jazdę rozpoczynałem gdy silnik się nagrzał do ok. 60-70 stopni, unikałem jednostajnych obrotów oraz zbytniego przeciążenia silnika o przegrzania - docierałem wczesną wiosną, jazda po mieście to odpowiednie warunki na docieranie pieca po remoncie, pod warunkiem że nie przegrzejesz silnika.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Tomek G
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha XT 600

Post autor: Tomek G »

ok, dzięki bardzo jutro jadę po beczkę oleju i powoli będę docierał :D
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Tomek G pisze:ok, dzięki bardzo jutro jadę po beczkę oleju i powoli będę docierał :D
Dołóż do tego reklamówkę filtrów w komplecie "hurcie" wyjdzie ci taniej :P .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ