1VJ - albo nie schodzi z obrotów albo gaśnie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
zimny
Czyścioch
Motocykl: DL650 V-Strom

1VJ - albo nie schodzi z obrotów albo gaśnie

Post autor: zimny »

Koledzy,

może poradzicie coś albo ktoś miał taki przypadek i z marszu będzie wiedział. Otóż jak to zwykle pojechałem tenerą na polne drogi, jadę, jadę i przed zakrętem odpuszczam gaz...a motocykl przyspiesza! Nastąpiło trochę stresu i lekka zmiana profilu zakrętu ale bez strat w ludziach i sprzęcie :)

Sytuacja jest taka - na luzie obroty mam albo 4-5 tys albo gaśnie, czasem ma około 2 tys. Tzn. wysprzęglam i silnik wpada na 5 tys obr. 2-3 przegazówki jeszcze wyżej i silnik gaśnie. Bez gazu nie odpala, z lekkim gazem tak. Później obroty znowu wskakują na 4 tys lub więcej.

Wydaje mi się że to może być:
- lewe powietrze na króćcach,
- blokująca się przepustnica w gaźniku,
- jakaś membrana? Wiem że gaźnik ma dwie gardziele i jest to specyficzna konstrukcja.

Obie linki sprawne, otwiera, zamyka.

Niestety, lata całe jeździłem Transalpami i Afrykami, nigdy nic poza regulacja składu mieszanki nie musiałem w gaźnikach dłubać, stąd nie znam się zbytnio. Za to z elektrycznej pompy paliwa w AT się doktoryzowałem aż za dużo :D

Może ktoś coś - zanim rozbiorę i zepsuję..szukałem ale takiego tematu nie znalazłem.

Pozdrawiam
zimny
DL650 V-Strom K5
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: 1VJ - albo nie schodzi z obrotów albo gaśnie

Post autor: Gacek »

Czarów nie ma :) - fizycznie bez głębszego kopania w gaźniku powinieneś ustalić co jest nie hallo ;) .Już podobny przypadek miał miejsce na tym forum :bylo: ale jaki był finał to nie pamiętam :? .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
zimny
Czyścioch
Motocykl: DL650 V-Strom

Re: 1VJ - albo nie schodzi z obrotów albo gaśnie

Post autor: zimny »

Dzięki Gacek, szukałem na forum - i tu i na Tenere.uk ale zapewne pod złymi hasłami

wczoraj nieco rozdłubałem. Króćce wyglądają dobrze (te gaźnik-cylinder), wyciągnąłem gaźnik - wychodzi na to że jest zgodnie z moimi przypuszczeniami. Przepustnica mechaniczna po otwarciu i zamknięciu zwyczajnie raz się domyka całkiem, raz trochę a raz w połowie zostaje. Całość wygląda na czyste - ale...może za mocno nasączyłem filtr powietrza (choć zaolejenia nie widziałem) lub jakiś syf się dostał (w końcu 90% jazdy w terenie).

Cóż - teraz będzie trudniej, pierwsza samodzielna rozbiórka gaźnika :panika:

W Afrykach i Trampkach nigdy nie było potrzeby, a jak cokolwiek z grubszych tematów mechanicznych to zlecałem mechanikowi bo sam trochę nie miałem czasu i wiedzy. Jak już miałem czas to wolałem go spożytkować na jazdę.

Natomiast Tenerka będzie chyba pełnić również rolę edukacyjną :D

Dam znać co zepsułem :facepalm:

Pozdrawiam
zimny
DL650 V-Strom K5
ODPOWIEDZ