Wymiar tłoka na pierwszy szlif do 3TB

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Re: Wymiar tłoka na pierwszy szlif do 3TB

Post autor: terenowiecc »

seboo pisze:Być może wystarczyłaby sama wymiana pierścieni, ale taka naprawa to chyba jednak nie bardzo zgodna ze sztuką.
Nie koniecznie. Jeżeli cylinder i tłok mają wymiary zgodne z serwisowymi - cylinder nie jest nierównomiernie podebrany, nie ma kształtu "jaja", wszystkie wymiary tłoka zgadzają się/są bardzo bliskie (wiadomo, że idealnie nie spasi) serwisowym to nie widzę sensu robienia szlifu i wymiany tłoka.

Gdzieś na necie widziałem wszystkie potrzebne dane do porównania wymiarów tłoka i cylindra, ale musiałbym googlować, bo nie pamiętam gdzie to było.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Generalnie pasowanie określa producent tłoka - tylko niektóre zakłady robiące honowanie mają własne tolerancje :( którymi się kierują i mogą zrobic ciasniejsze pasowanie szlifu tylko na odpowiedzialność zleceniodawcy .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600E

Post autor: seboo »

Pewnie macie rację, że mogłoby się w sprzyjających okolicznościach obejść bez wymiany tłoka, ale już go kupiłem (dałem 539 zeta plus przesyłka), więc machnę szlif i będzie nowy tłok. Przy okazji okazało się, że mechanik, który mi to robi źle wszystko pomierzył i kupiłem tłok nominalny, zamiast na pierwszy szlif, ale udało się go wymienić i jutro dotrze już tłok w dobrym rozmiarze - 95,43.
Co do dokumentacji zdjęciowej to się nie uda bo mnie i mecha dzieli odległość ok. 50 km, więc prace nadzoruję głównie telefonicznie.
Panowie, poradźcie mi jeszcze w dwóch kwestiach:
- jakie zrobić pasowanie tłoka (jakoś nie mogę doszukać ile zaleca Wossner)?
- czy na czas docierania zalać olej mineralny, a potem przejść na półsyntetyk (na takim docelowo chcę jeździć) i jak szybko zrobić pierwszą wymianę?
Dzięks za wszelkie rady.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

na opakowaniu albo ulotce w srodku wossnera powinna być informacja - nie pamietam bo 3 lata temu robiłem i sam obecnie poszukuję pudełka aby dokupić nowe pierscienie .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

Post autor: ogur69 »

sam potrzebowałem półtora riku temu pierścienie do wossnera dzwoniłem do przedstawiciela na polske i do tłoków motocyklowych niema możliwości zakupić pierścieni tylko komplet z tłokiem zaś do samochodów są pierścienie sworznie zabezpieczenia na sztuki .znajomy co zajmuje się szlifami pomierzył zajrzał do bazy danych i dopasował pierścienie od sprintera niepamiętam jaki symbol silnika komplet za 60pln na jeden tłok potrzebowałem tylko olejowy był szerszy 0,5mm od orginału gratis poszerzył rowek i sprzęt od tego czasu niepali oliwy
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

http://www.wossner.pl/ - category.php?id_category=198&p=13
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie

Na pudełku nie ma info dotyczącego pasowania. Gdybyście coś wiedzieli na ten temat to będę wdzięczny, bo nigdzie nie mogę nic znaleźć.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Awatar użytkownika
seboo
Po kostki w błocie

Remont dobiegł końca. Moto odebrane w czwartek i od tego czasu zrobiona już pierwsza stówka. Odpala elegancko od strzału, silnik chodzi jak należy. Na czas docierania zalany mineralnym Castrolem 20W40, który, jak tylko pogoda pozwoli rozgrzać moto, spuszczę i znów zaleję mineralnym, a potem po jakimś 1000 km jak wszystko będzie ok, wymienię na półsyntetyk 15W50.
Info dla potomnych: zalecane pasowanie Wossnera w XT 600 to 0,08 mm.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
ODPOWIEDZ