Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 3TB
Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT
Panowie skleroza nie boli, a problem jest. Nie zakręciłem kranika i po 3 dniach nie chciał odpalić. Po niepotrzebnych męczarniach odkręciłem świecę, wyczyściłem i żółciutka iskierka. Wkręciłem, kręciłem silnikiem i nic. Próbowałem na wył ssaniu i zakręconym paliwie, na lekkim ssaniu itd... I nic. Ojciec mówi, że jak zalany to trzeba wykręcić świecę i bez niej kręcić aby pozbyć się nadmiaru paliwa. Póki co ładuję aku bo od tego kręcenia jemu się oberwało..
Tutaj szybkie pytanie:) czy mieliście podobną sytuację i jak z niej wybrnęliście ?! Nie chcę oddawać na warsztat bo roboczogodziny kosztują niemało...
DZIĘKI!
Tutaj szybkie pytanie:) czy mieliście podobną sytuację i jak z niej wybrnęliście ?! Nie chcę oddawać na warsztat bo roboczogodziny kosztują niemało...
DZIĘKI!
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT600 43F
Świeca na gazówkę albo nowa. Kręć silnikiem bez świecy. Później wkręć świecę i normalnie bez gazu na ssaniu. Jeśli nie jesteś pewny zaworka w gaźniku to powąchaj olej kilka minut po odpaleniu jak się wymiesza. Jak śmierdzi paliwem to albo robisz gaźnik sam albo na warsztat. Ech, rozrusznik... z kickstarterem chyba byś sobie nie poradził:-)
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Dokładnie jak pisze kolega wyżej sprawdź olej. Jak śmierdzi benzyną to zlej jak najszybciej żeby sprzęgło nie dostało po dupie. Zajrzyj jeszcze do filtra powietrza czy nie jest tam mokro.
-
- Lubiący błoto
Młody, Moskit dzięki za odp. Sprawdziłem, olej z butli bezwonny, z bagnetu próbka zalatuje lekko benzyną. Czyli wymiana. Filtr powietrza suchy, nie czuć benzyną lecz w pudle lekko mokro od benzyny (ponoć to normalne). Dzwoniłem do speca z Vmotor z BB ( gorąco polecam tego Pana) i powiedział abym wypalił jeszcze świecę i spróbował odpalić, bo dziwi się że nie chce. I tu jeszcze jedno pytanie, czy jak filtr oleju był wymieniany w lipcu to też go wymienić od razu? ( zawsze robię wszystko od a do z) tylko teraz mnie czas goni bo jestem umówiony do serwisu na poniedz, a nie wiem czy uda mi się go dostać,żeby samemu to naprawić.
Jeszcze raz dzięki za pomoc tę i dalszą!
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
nie musisz koniecznie wymieniać filtra, ja jednak wymieniłbym olej+filtr, 15zł pożałujesz?asmaxx pisze:Młody, Moskit dzięki za odp. Sprawdziłem, olej z butli bezwonny, z bagnetu próbka zalatuje lekko benzyną. Czyli wymiana. Filtr powietrza suchy, nie czuć benzyną lecz w pudle lekko mokro od benzyny (ponoć to normalne). Dzwoniłem do speca z Vmotor z BB ( gorąco polecam tego Pana) i powiedział abym wypalił jeszcze świecę i spróbował odpalić, bo dziwi się że nie chce. I tu jeszcze jedno pytanie, czy jak filtr oleju był wymieniany w lipcu to też go wymienić od razu? ( zawsze robię wszystko od a do z) tylko teraz mnie czas goni bo jestem umówiony do serwisu na poniedz, a nie wiem czy uda mi się go dostać,żeby samemu to naprawić.

jeśli nie będziesz zmieniał filtra, to chociaż odkręć imbus od pokrywy filtra - ten grubszy, dzięki temu zleci olej z głowicy
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Lubiący błoto
Napisałem, że zawsze robię full serwis, tylko w tym przypadku mam mega mało czasu, ale mimo wszystko podjadę i kupię filtr. I tak dziękifakir pisze:nie musisz koniecznie wymieniać filtra, ja jednak wymieniłbym olej+filtr, 15zł pożałujesz?asmaxx pisze:Młody, Moskit dzięki za odp. Sprawdziłem, olej z butli bezwonny, z bagnetu próbka zalatuje lekko benzyną. Czyli wymiana. Filtr powietrza suchy, nie czuć benzyną lecz w pudle lekko mokro od benzyny (ponoć to normalne). Dzwoniłem do speca z Vmotor z BB ( gorąco polecam tego Pana) i powiedział abym wypalił jeszcze świecę i spróbował odpalić, bo dziwi się że nie chce. I tu jeszcze jedno pytanie, czy jak filtr oleju był wymieniany w lipcu to też go wymienić od razu? ( zawsze robię wszystko od a do z) tylko teraz mnie czas goni bo jestem umówiony do serwisu na poniedz, a nie wiem czy uda mi się go dostać,żeby samemu to naprawić.
jeśli nie będziesz zmieniał filtra, to chociaż odkręć imbus od pokrywy filtra - ten grubszy, dzięki temu zleci olej z głowicy

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
a co to za metoda na węch ? test z bibuła powinien polecieć a nie od razu ścieżka do nosamlody pisze:Dokładnie jak pisze kolega wyżej sprawdź olej. Jak śmierdzi benzyną to zlej jak najszybciej żeby sprzęgło nie dostało po dupie. Zajrzyj jeszcze do filtra powietrza czy nie jest tam mokro.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Lubiący błoto
Trzeba spróbować, dziś wymiana to lecę po bibuły...Gacek pisze:a co to za metoda na węch ? test z bibuła powinien polecieć a nie od razu ścieżka do nosamlody pisze:Dokładnie jak pisze kolega wyżej sprawdź olej. Jak śmierdzi benzyną to zlej jak najszybciej żeby sprzęgło nie dostało po dupie. Zajrzyj jeszcze do filtra powietrza czy nie jest tam mokro..Ach ta dzisiejsza młodzież
tylko jedno w głowie
.

- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Nie znalazłem nic konkretnego, więc zapytam tutaj.
Muszę przewinąć uzwojenie alternatora i chciałbym się Was zapytać ile +/- może to kosztować, żeby nie przepłacić za mocno.
Ewentualnie kogo możecie polecić. Najlepiej z trójmiasta, ale niekoniecznie.
Muszę przewinąć uzwojenie alternatora i chciałbym się Was zapytać ile +/- może to kosztować, żeby nie przepłacić za mocno.
Ewentualnie kogo możecie polecić. Najlepiej z trójmiasta, ale niekoniecznie.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Brak iskry, czy brak ładowania? W wersji kopajkowej masz taki stator jak w starszych tenerkach i TT600S, czyli dwie osobne cewki do "ładowania" modułu. U mnie to padło dwa razy
Teraz mam jeden stator w zapasie z TTS. O przewinięcie się na szybko dowiadywałem i było marudzenie przez te cienkie druciki, więc kupowałem używkę, za pierwszym razem już taką po przewinięciu i ta długo nie wytrzymała.
W razie czego brak iskry możesz załatwić korzystając z uzwojeń ładowania (potrzebny trafok do podwyższenia napięcia) lub bajpasem omijając padniętą cewkę - na jednej też silnik działa jak trzeba. Ale to takie doraźne (fajna pogoda jak na koniec stycznia, więc można skorzystać
)

W razie czego brak iskry możesz załatwić korzystając z uzwojeń ładowania (potrzebny trafok do podwyższenia napięcia) lub bajpasem omijając padniętą cewkę - na jednej też silnik działa jak trzeba. Ale to takie doraźne (fajna pogoda jak na koniec stycznia, więc można skorzystać