Filip77 pisze:Coś słyszałem o tym że XT ma kijowe zawieszenie.
Mnie bardzie przeszkadza waga tego motocykla. Sam nie jestem wielkoludem

Ostatnio zastanawiam się nad zmianą na coś lżejszego ale wybór nie jest łatwy.
Puki co z XT też nie chcę rezygnować bo to fajny motor.
1VJ ma większy skok? Da się przełożyć tylko lagi z 1VJ czy trzeba tez półki?
Inny skok, inne tłumienie. Duuużo lepszy zawias od tego pseudo-zawieszenia co masz. Choć i tak dalej jest to dość prymitywna konstrukcja, a do współczesnych nie ma sensu go porównywać.
Nie tylko 1VJ, ale jeszcze m.in 55W i 3AJ miały te same.
Główka będzie ta sama (upewnij się porównując oznaczenia łożysk główki ramy do 1VJ/3AJ i Twojego), średnica lag ta sama.
Więc możesz brać albo komplet z półkami, albo same lagi (taniej).
Do tego musisz wziąć ośke lub upewnić się, że masz taką samą.
Tutaj koniec kompatybilności, bo masz już większą tarczę. Chcieć to wsadzić na zasadzie plug&play kupujesz kompletną przednią felgę z tarczą i zaciskiem.
Chcesz mieć lepszy hamulec rzeźbisz na tym kole i tarczy co masz, zapewne da się odsadzić i zamocować zacisk tak żeby pasował na tarczę i nowe mocowania w goleniu.
IMO warto zmienić, ale ja sam osobiście zmieniałbym na jakiegoś współczesnego USD'a, tylko nie pchaj się w stare złomy z TE610 (i pokrewne) lub w stare KTMowskie przody, bo jak cudem trafisz panewki to cena za taki zestaw naprawczy może skutecznie zniechęcić Ciebie.
Działaj i chwal się efektami
EDIT - ten inny skok to wygląda na to, że nakłamałem. Wg dostępnych internetowych katalogów wychodzi, że Tenere i 3TB mają przody o skoku 255mm...
Lecz to też dobrze byłoby zweryfikować z danymi z pewnego źródła.