Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Post autor: Gacek »

Orientuje się ktoś moze czy zacisk przedniego hamulca z 3tb po 95 jest kompatybilny z wersjami 3tb do 95 ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
BuchuOEM
Czyścioch
Motocykl: TTR600 2001r

Post autor: BuchuOEM »

SZYBKIE PYTANIE
Czym różnią się te silniki:
3aj vs 3tb

Wyczytałem ,że przełożeniem piątego biegu i mocą alternatora. Coś jeszcze jakieś niuanse konstrukcyjne wady, innowacje w stosunku do konkurenta. ?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

BuchuOEM pisze:SZYBKIE PYTANIE
Czym różnią się te silniki:
3aj vs 3tb

Wyczytałem ,że przełożeniem piątego biegu i mocą alternatora. Coś jeszcze jakieś niuanse konstrukcyjne wady, innowacje w stosunku do konkurenta. ?
Jaki rocznik 3TB? Powyżej 95 było więcej zmian. Co do alternatora, to nie zupełnie chodzi o moc. W 3TB zastosowano zapłon CDI-DC, w 3AJ był CDI-AC. W związku z tym jest zupełnie inny stator, bez cewek ładowania modułu, moc niekoniecznie jest niższa (chyba nawet lepiej sobie radzi z dodatkowymi odbiornikami), inne jest koło magnesowe i sprzęgło rozrusznika, no i cała lewa kapa silnika. Powyżej 95 zastosowano inny wysprzęglik, inny karter silnika, inny prawy dekiel (wychodzi z niego wysprzęglik), niema już możliwości dołożenia kopniaka... lista zmian spora. Generalnie, 3AJ vs.3TB do 95 to prawie to samo, wystarczy zmienić lewy dekiel wraz ze statorem i przełożyć koło magnesowe ze sprzęgłem rozrusznika i zębatką pośrednią.
BuchuOEM
Czyścioch
Motocykl: TTR600 2001r

Post autor: BuchuOEM »

A możesz jednoznacznie powiedzieć, który był mniej awaryjny. Chodzi o ten nieszczęsny rozrusznik itp.
3aj z 1993r 3tb z 1990r
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

ArturS pisze:niema już możliwości dołożenia kopniaka...
Dlaczego? Pytam całkiem poważnie bo ostatnio Kuzynowi mówiłem o dołożeniu kopniaka a on ma 4PT właśnie... :niewiem:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Nima miejsca :niewiem: W starszych była zaślepka, a 4pt jest pełny odlew dekla. No i sens znikomy, bo w CDI-AC (3AJ, 2KF, 1VJ i wsio starsze), jak padnie aku lub ładowanie, to z kopajki odpalimy. W 3TB prąd w aku musi być.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

A to z deklem, to wiem. A co do sensu, to rzeczywiście lipa :panika:
Zmyler
Lubiący błoto
Motocykl: LC4620SC+EXC525+GSF1200

Post autor: Zmyler »

Panowie - wie ktoś czy szwajcarska wersja tenerki 3aj (ta z kwadratową lampą) jest w jakiś sposób dławiona? Bo z tego co wiem to szwajcarzy się lubowali w dławieniu różnych motocykli.I po jaką cholerę wsadzili tam tą szpetną kwadratową lampę ?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Była dławiona na króćcach, z tego co pamiętam. Lampę można zmienić i od razu przerobić na polskie Wesemy, żeby to świeciło, a nie tylko doświetlało ;)
Zmyler
Lubiący błoto
Motocykl: LC4620SC+EXC525+GSF1200

Post autor: Zmyler »

Czyli mogę rozumieć że króćce mają jakieś przewężenie (częściową zaślepkę-którą można np wyciąć ?) czy może mają całkiem mniejszą średnicę i wymagają wymiany ? A co z dyszami czy iglicami w gaźniku ???A co do wymiany lamp to koniecznie ,tylko widzę że czacha się różni.W tej normalnej (nieszwajcarskiej) są takie jakby 2 trójkąty oddzielające prawą i lewą lampę , wypełniające wolną przestrzeń na górze i na dole .A ta szwjcarska ??? wygląda że tego nie ma -chyba że pod tym czarnym wypełnieniem -od razu pokażę moto o którym myślę http://olx.pl/oferta/yamaha-xt-600-tene ... 76ff5b22b7 Liczę na uwagi i sugestie kolegów ,zaznaczam że mam podobną (białą) 3aj ale pojawia się okazja zmiany a bardzo mi pasuje ten model.Na razie jest to tylko branie pod uwagę we wstępnych (przedwstępnych) poszukiwaniach ,na dniach sprzedaję swoją.
ODPOWIEDZ