Remont silnika.

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Ericco
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 E

Re: Remont silnika.

Post autor: Ericco »

Kosmal pisze:
Gacek pisze:
Zmyler pisze:Bardziej miałem na myśli świadomość długiego rozgrzewania oleju.Jak założyłem wskaźnik byłem w szoku jak długo trzeba jechać zanim olej złapie 70 -80"C -(ok 10-12 km w temp powietrza ok 20"C) a poniżej tej temp oleju nie powinno się pałować.
rozumiem z twojej wypowiedzi ze jesteś wyznawca teorii ze tylko olej rozgrzany do temp 60 70 . C zapewnia właściwe smarowanie i optymalna pracę :roll: .to moze lepszym wyjsciem było by zainstalowanie grzałki w zbirniku oliwy ;) i będzie można od startu pałować piec :lol:
:facepalm:
W niektórych osobówkach i wielu ciężarówkach istnieje coś takiego jak dewasto z funkcją dogrzewania silnika
Ciekawe po co? :niewiem:
Webasto. ;)

Gacku taka jest prawda. Oleje optymalne parametry swojej pracy osiągają w odpowiednich przedziałach temperatur a nie odpowiednia temperatura oleju może spowodować założenie tematu w którym właśnie dyskutujemy :mrgreen: A wskaźnik temperatury oleju w motocyklu chłodzonym powietrzem to jednak bardzo rozsądne rozwiązanie jeśli nie chce się mieć wydatków.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Kosmal pisze:
Gacek pisze:
Zmyler pisze:Bardziej miałem na myśli świadomość długiego rozgrzewania oleju.Jak założyłem wskaźnik byłem w szoku jak długo trzeba jechać zanim olej złapie 70 -80"C -(ok 10-12 km w temp powietrza ok 20"C) a poniżej tej temp oleju nie powinno się pałować.
rozumiem z twojej wypowiedzi ze jesteś wyznawca teorii ze tylko olej rozgrzany do temp 60 70 . C zapewnia właściwe smarowanie i optymalna pracę :roll: .to moze lepszym wyjsciem było by zainstalowanie grzałki w zbirniku oliwy ;) i będzie można od startu pałować piec :lol:
:facepalm:
W niektórych osobówkach i wielu ciężarówkach istnieje coś takiego jak dewasto z funkcją dogrzewania silnika
Ciekawe po co? :niewiem:
Metal wraz z spadkiem temp zmniejsza swoją objętość w związku z tym na poszczególnych podzespołach panują większe luzy a to ma głownie wpływ na szybsze zużycie podzespołów podczas rozruchu zimnego silnika .
Zauważ ze przy oliwie z reguły podaje się dwa parametry gęstość i lepkość gęstość w przypadku zimnej tworzy większe opory ruchu ale parametry smarne wynikające z lepkości nie ulegają pogorszeniu przy tej temp..
Wiec z tego powodu śmiem twierdzić ze temp oliwy nie ma tak istotnego wpływu na zużycie el silnika a bardziej temp podzespołów .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Zmyler
Lubiący błoto
Motocykl: LC4620SC+EXC525+GSF1200

Post autor: Zmyler »

Masz rację ale jest jeszcze pojęcie optymalnej temperatury pracy.Nie mówię że poniżej tej temp nie można jeździć bo od razu silnik padnie ale jednak nie jest to to samo co przy optymalnej temperaturze.
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie
Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ

Post autor: fakir »

W temacie remontu silnika, czeka mnie szlif cylindra oraz nadwymiarowy tłok, pomijając inna głowicę.
Jak to jest z dobraniem nadwymiarowego tłoka?

Z tego co widzę to tłoki są dostępne w różnych średnicach, zazwyczaj z podziałką co 0,5mm,
czy najpierw muszę kupić tłok o większej średnicy i na taką średnice wyszlifują mi tuleje cylindra w odpowiednim zakładzie?
Trzeba zastosować jakąś tolerancje pasowania tłok/cylinder?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Najlepiej udać się do zakładu gdzie będziesz robił szlif, żeby ocenili ile muszą zebrać i dopiero kupić tłok. Pasowanie masz w manualu, ale i tak zazwyczaj zakład robi po swojemu. Z resztą zapytaj Gacka jak jest z pomiarami - gdzie nie oddasz tam inne wyniki pomiarów :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie

No mam nadzieje że to dobry zakład, który mam na oku "top mar" w Przeźmierowie.
Czy może ktoś ma coś sprawdzonego w wielkopolskim?

W "top marze" paru moich znajomych robiło planowanie głowicy i są zadowoleni
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
luceq
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha tt600r

Post autor: luceq »

Dodam tylko, że jak ja robiłem remont w mojej TTR to majster, który się tego podjął proponował zakup tłoka Wossner'a bo jest na nich informacja na ile należy honować cylinder - daje to spokuj, że w tym temacie jast wszystko tak jak powinno być.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

luceq pisze:proponował zakup tłoka Wossner'a bo jest na nich informacja na ile należy honować cylinder - daje to spokuj, że w tym temacie jast wszystko tak jak powinno być.
Wossner podaje taką informację, bo jest to tłok kuty i ma inne pasowanie niż wszystkie pozostałe, dla których pasowanie widnieje w manualu.
Obrazek
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie

Cześć, kartery (połówki silnika) składamy na sylikon do silników? Czy może jest przeznaczona do tego uszczelka?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

tylko jakieś szczeliwo, polecam szary Dirko
ODPOWIEDZ