Pytanie na temat łożysk i amortyzatora

Forum dotyczące nadwozia, zawieszenia, układu hamulcowego, napędowego, ogumienia i innych podzespołów nie związanych z silnikiem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Pytanie na temat łożysk i amortyzatora

Post autor: scania1213 »

Hej Pany:) mam do Was pytanie odnośnie łożysk na wachaczu oraz o kupnie amortyzatora.
Zacznę od tego, że dziś wyjąłem cały wachacz i zacząłem przeglądać łożyska, bo miałem wyczuwalne luzy. Problem leży po stronie tulejek, ale te łożyska walcowe (o ilę sie nie myle) nie chodzą zbyt płynnie i chciałbym je wymienić. Chciałbym no i zacząłem delikatnie wybijać je, ale pomyślałem, żeby nie zrobić sobie większego kuku to zapytam.
Czy te łożyska na zdjęciach poniżej są wymienialne i czy wgl da się je wybić ?
Obrazek , Obrazek
I jeśli chodzi o ten luz, to czuć że tulejka, ta która wchodzi w te łożyska ma luz i teraz pytanie, czy dać to tokarzowi, żeby dotoczył nowe, idealnie pasujące, czy poprostu taki luz musi być? Chodzi mi np: o tą tulejke :
Obrazek

I jeśli chodzi o ten amortyzator, to pytanie wygląda następująco.
Na allegro jest wiele amorków od wielu wersji xt'ka , ja akurat mam 2kf i czy kupując np od 3TB będzie się on różnił wysokością, twardością itp ? Ew. jeśli ktoś ma dobry, nie cieknący amor, to chętnie odkupie. O to mój: Obrazek

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Pytanie na temat łożysk i amortyzatora

Post autor: Gacek »

Jeżeli chodzi o luzy - manual dopuszcza 1 mm na końcówce wahacza - zakupiłem kiedyś komplet do 3tb w aso ((spory wydatek ) po wymianie nasmarowaniu nie było luzu , przejechałem się po dziurach i już był :shock: .
Amortyzator z 3tb ma niestety inne parametry techn .inaczej opracowane tłumienie , inny skok i pracuje na innej kości .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Ach, czyli nie opłaca się wymieniać. Wkurza to mnie trochę, bo motocykl nawet jak z niego zejdę to automatycznie idzie w dół... Ale dzięki za informacje, pozostaje mi szukać amorka od 2kf'a. :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

To twoje moto - wiec ocen sam co masz jak zużyte i czy ci się opłaca czy nie :) podobnie sprawa ma się z amortyzatorem .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Wiem, wiem. Poczytałem właśnie na forach, że ciężko dostać takie łożyska i sobie odpuściłem. Jak padną to wtedy się coś pomyśli. Dzięki za odpowiedź Gacek :-)
ODPOWIEDZ