Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Post autor: Gacek »

Witam
Panowie jakich używacie " ustawień " położenia dla dźwigni biegów i hamulca aby wygodnie używać motocykla w pozycji stojącej i siedzącej ? ja nie umiem odnaleźć konsensusu :oops: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Post autor: mirecki »

Nie przejmuj się ja też mam niedoregulowane. Z biegami jako tako doszedłem do porozumienia ale do hamulca muszę nogę lekko przestawiać na stojąco, zwłaszcza że mam już trochę pokiereszowaną dźwignię i wąskie podnóżki. Z hamulcem powiem Ci jest jeszcze taka sprawa, że jak masz już wychełtaną dźwignię - w sensie oś i połączenie z cięgnem - to ci to powoduje automatycznie duży martwy skok pedału i słabe dawkowanie. Mi dochodziło do 10 cm skoku bez reakcji ale się wku***łem, zatulejowałem na nowo i dźwignie i ćięgno, wstawiłem nowe ciasne sforznie i teraz czubkiem buta smyram i jest efekt. A z ustawieniami to sprawa mocno indywidualna - zależy jaki but i jaki styl jazdy, jaka pozycja stopy itp. W każdym razie zawodowych setów z tego nie zrobisz - musisz kombinować pod siebie tymi dwiema śrubkami aż trafisz :) .
gruby33
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E `03

Post autor: gruby33 »

Mam pytanie o tą część pod kanapą co zbiera powietrza do airboxa widoczną na poniższym zdjęciu. przy niej jest po prawo takie zagięcie, które idzie do tyły pod kątem 90st. (oznaczone czerwoną strzałką) i nigdzie to nie jest podłączone. Więc po co ta komora jest?

Pytam bo nazbierało mi się tam po zalaniu wody i nie mogę jej przez tą małą dziurkę wylać. I do tego na łączeniu zaczęła pękać. Więc jeśli to nie jest do niczego potrzebne to czy można to oderwać i dziurę z boku po tym zaślepić?

Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

mirecki pisze:Nie przejmuj się ja też mam niedoregulowane. Z biegami jako tako doszedłem do porozumienia ale do hamulca muszę nogę lekko przestawiać na stojąco, zwłaszcza że mam już trochę pokiereszowaną dźwignię i wąskie podnóżki. Z hamulcem powiem Ci jest jeszcze taka sprawa, że jak masz już wychełtaną dźwignię - w sensie oś i połączenie z cięgnem - to ci to powoduje automatycznie duży martwy skok pedału i słabe dawkowanie. Mi dochodziło do 10 cm skoku bez reakcji ale się wku***łem, zatulejowałem na nowo i dźwignie i ćięgno, wstawiłem nowe ciasne sforznie i teraz czubkiem buta smyram i jest efekt. A z ustawieniami to sprawa mocno indywidualna - zależy jaki but i jaki styl jazdy, jaka pozycja stopy itp. W każdym razie zawodowych setów z tego nie zrobisz - musisz kombinować pod siebie tymi dwiema śrubkami aż trafisz :) .
luzów to u mnie nie ma specjalnych w sumie :oops: wy-spawałem (a raczej wyheftałem )większe szersze podnóżki delikatnie obniżone do oryginału , zobaczę na ile się to sprawdzi http://imageshack.us/photo/my-images/198/iauk.jpg/ .
אני לא צריך עזרה קומית,
gruby33
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E `03

Post autor: gruby33 »

Ma ktoś jakąś radę na wycierającą się ramę z farby/lakieru po kanapą na wysokości kierowcy?

Bo jest cała wytarta, aż żywa stal jest. Malowałem już to 2 razy ale i tak po ok. 200-300km jest to samo. Nalepiłem też taką taśmę piankową budowlaną 0.5cm. Pomogło ale tylko na trochę dłużej bo po 1000km taśma się spłaszczyła i przetarła.....

U was też tak jest? Macie jakieś rady bo malowanie co 200km nie jest najciekawsze, a zostawienie tego też nie bo po paru dniach zaczyna rdzewieć.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

gruby33 pisze:Ma ktoś jakąś radę na wycierającą się ramę z farby/lakieru po kanapą na wysokości kierowcy?

Bo jest cała wytarta, aż żywa stal jest. Malowałem już to 2 razy ale i tak po ok. 200-300km jest to samo. Nalepiłem też taką taśmę piankową budowlaną 0.5cm. Pomogło ale tylko na trochę dłużej bo po 1000km taśma się spłaszczyła i przetarła.....

U was też tak jest? Macie jakieś rady bo malowanie co 200km nie jest najciekawsze, a zostawienie tego też nie bo po paru dniach zaczyna rdzewieć.
- wyspawaj sobie z nierdzewy jak cię drażni - lub zrób porządek z luzami pasowaniami typu bak stelaż itp itd ;)
אני לא צריך עזרה קומית,
zaczekaj
Czyścioch
Motocykl: XL 600V, drz400. była xt600e
Kontakt:

Post autor: zaczekaj »

Panie i Panowie
Przy zmianie napędu prawdopodobnie nie została założona taka śrubka przy wahaczu, trzymająca ponoć koło.
Gdzie mogę dokupić takową, ewentualnie co dopasować zamiast tego, koło mi jeszcze nie odleciało ?
Na zdjęciu zaznaczyłam o co mi chodzi.
Obrazek
Skoro już o śrubkach mowa to zgubiłam jedną śrubkę od rączek pasażera. Jakiś zamiennik, czy tylko pani Yamaha?
I Zgubiłam też jedną śrubkę od pokrywy rozrusznika. I to samo pytanie? Mogę zastąpić inną?
Obrazek
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Wszystko w sklepie ze śrubami koszt do 2zł
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Post autor: Aruś »

Gacek jak Ty zmieniasz te biegi tym małym czymś :D
A wyspawałeś to ładnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Sam nie wiem - wiem ze mam dosyć tego motocykla :cry: zrobiła się wreszcie odp pogoda a ja rozdłubałem gnoja :evil:
Te oryginalne połozenie setów jakoś mi nie pasuje nawet jak cofnę stopę do optymalnej pozycji to czubkami butów haczę o wajchę biegów :? mam 44 rozmiar stopy buta mam 45 (nie wiem obciąć ludziki :P ).
Jak wsadzę ogr długość to zgniatam trzymając nogami moto dźwignie biegów do kapy i następuje stop z zmianą pozycji biegu :x .
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ