Witam. Tak jak w temacie w mojej xt600z tenere z 89r nie ma ładowania.Prod mierzony na klemach przy odpalonym silniku i włączonych światłach wynosi ok. 12.47 (tyle samo co wskazuje akumulator przy zgaszonym motocyklu i swiatłach).W przypadku kiedy odepnę akumulator po dopaleniu motocykl nie gaśnie. Mierzyłem równie prąd na kostce od regulatora napiecia i wskazuje mi tam okol 1-3 V co dziwne jest tam jeszcze czwarty przewud czerwony który cały czas ma prod taki jak aku. To co mnie zastanawia najbardziej to to dlaczego w momencie kiedy kabel + miernika przyłożę do czerwonego przewodu a - do któregoś z białych to wskazuje on ok 12V (tak odpalony i zgaszony). Wydaje mi się że przyczyną mojego problemu będzie awaria alternatora bo skoro do regulatora nie dochodzi prąd to jego awaria raczej odpada chyba że ja coś żle sprawdzam . Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Marcin
Brak ładowania
- ogur69
- Po kostki w błocie
Re: Brak ładowania
spróbój czy sprzęt odpala kopniakiem bez aku,sprawdz stan elektrolitu ja tak miałem że aku było do połowy sushe i nieprzyjmowało prądu światła też były bylejakie,po uzupełnieniu płynów aku od roku niema problemu.gdy aku było niesprawne to napięcie też miałem zaniskie ,niepamiętam ile miało volt ale było zamało
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
-
- Czyścioch
Nie sądzę żeby to była wina akumulatora ponieważ ładowania nie mam już od 2 lat tylko nigdy się nie przejmowałem bo jeździłem tylko w terenie i torze motocrossowym, A akumulator jakieś 1,5 roku temu zmieniłem i elektrolit mam w normie i tyle samo wytrzymuje teraz co zaraz po zakupie. Według mnie to wina alternatora bo niema prądu na kablach wchodzących do regulatora ( sprawdzałem też po odpięciu regulatora). Chciałem sie skonsultowac zanim zacznę "rozbierac" silnik, bo może ktoś zna inna przyczynę tego niedomagania.
- Tomiacho
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 43f
A może wcale nie alternator. Sprawdzałeś czy prąd z niego wychodzi? Może źle mierzyłeś. Pamiętaj że tam jest prąd zmienny. Ja też raz sie pomyliłem i na mierniku nic nie wykazało. Jeśli będzie ok 18 -19V to ok. Potem poczyść dobrze styki i sprawdź czy z regulatora wychodzi. jeśli tak to najprawdopodobniej będziesz miał brudne styki.
Cold and Ugly
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie