Zużycie łańcucha
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E
Zużycie łańcucha
Witajcie,
posiadam łańcuch DIDa bezoringowy, założyłem go 7000km temu wraz z resztą napędu. Strasznie się wyciągnął, pozostały mi jeszcze 3 stopnie naciągnięcia go. Pytanie brzmi, czy żywotność takiego łańcucha jest przewidziana w stopniu jego wyciągnięcia i należy wymienić, czy mogę spokojnie go skrócić o ogniwo i śmigać dalej?
I czy bezoringowy w ogóle nadaje się do XTeka? Dostałem taki nowy zestaw napędowy od poprzedniego właściciela, ale ów niezbyt znał się.
posiadam łańcuch DIDa bezoringowy, założyłem go 7000km temu wraz z resztą napędu. Strasznie się wyciągnął, pozostały mi jeszcze 3 stopnie naciągnięcia go. Pytanie brzmi, czy żywotność takiego łańcucha jest przewidziana w stopniu jego wyciągnięcia i należy wymienić, czy mogę spokojnie go skrócić o ogniwo i śmigać dalej?
I czy bezoringowy w ogóle nadaje się do XTeka? Dostałem taki nowy zestaw napędowy od poprzedniego właściciela, ale ów niezbyt znał się.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: nie mam motocykla...
Re: Zużycie łańcucha
Z tego co słyszałem o skracaniu łańcucha to nie najlepszy pomysł. Tak robią niektórzy średnio uczciwi handlarze przed sprzedażą, jak chcą wcisnąć kit, że napęd jest OK.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E
Doczytałem jeszcze, że może się zerwać, więc nie ma sensu ryzykować życia, a trzeba wyłożyć te cztery stówki na nowy zestaw.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha xt 3tb
- Kontakt:
witam poradźcie ,sprzedawca sprzedał mi za długi- łańcuch i muszę go skrócić poradźcie czym to najlepiej zrobić ? a jak sprawdzić zmierzyć wielkość naciągnięcia łańcucha ,ile może on obwisać ?,by nie był za luźny ,ani za bardzo naszpanowany ?
stary gg-11364481
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Ile ogniw ma łańcuch? Jakie masz przełożenia przód/tył (zębatki)?