Jaki olej 10w40 czy 20w40

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
zul
Po kostki w błocie

Re: Jaki olej 10w40 czy 20w40

Post autor: zul »

Silnik od diesla... na pewno b.dobry! Serio, zero ironii. Tylko dbać o odpowiednią lepkość (NIE gęstość).
Ale wiadomo.. to w razie jak się nie ma motocyklowego...
bodzio 1
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600 E 3TB

Post autor: bodzio 1 »

To miałem na myśli. Czyli co z przebiegiem 35 tyś lać 20w40? powtarzam nie wiem co tam jest wlane.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Kiedyś istniało pojecie oleju zimowego i letniego spokojnie można pierwszy parametr gęstość potraktować w takich kryteriach jak ktoś lubi jeździć zimą to 10 będzie dobrym wyborem .Dzisiaj stoimy przed większym dylematem - osobiście przed podjęciem decyzji polecam przejrzeć sobie kartę specyfikacji oleju są tam wyszczególnione wszelki parametry i coś najistotniejszego w całej walce o rynek jakie normy spełnia 8-) .Gwarantuję ze jak ktoś nie jest obeznany w temacie spędzi sporo czasu aby zapoznac się z wszystkimi kryteriami :lol: .
Temat jest już chyba nasty raz wałkowany na forum ale pewnie łatwiej zadać nowe pytanie niż wysilić się na szukanie :evil: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Gacek, idąc tym tropem, myślał ktoś o oleju 10W50? Motocyklowy oczywiście. Mogłoby być akurat w przypadku tego silnika :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Ja bym potraktował każdy olej indywidualnie - jednak rozbieżność parametrów pomiędzy poszczególnymi oliwami jest znacząca 10/50 ? hmm to 10 :roll: moim zdaniem w wys temperaturach otoczenia to może dobry dla silników z uregulowaną temp cylindra z ciaśniejszym pasowaniem dla xt obawiał bym się delikatnie tej gęstości .Natomiast lepkość 50 dla upałów to dobry parametr lepiej utrzyma film olejowy na cylindrze mniej go spłynie poprzez co więcej trafi go na górna głowke korbowodu . Obawy można z tą lepkością mieć pod kątem pracy mokrego sprzęgła - chociaż sam stosowałem tą wartość ale miałem nówki tarcze . Na minionym Dakarze Orlen ganiał ktm -a na 10/60 ;) .Z własnych obserwacji powiem ganiałem kiedyś za chłopakami na yz 250 które mieli zalane 10/40 czasami na postoju kumpel jak splunoł na karter to slina się gotowała :lol: mimo ze płyn był ok - przyznam się ze byłem delikatnie zdziwiony dlaczego latem nie leją wyższego parametru - ale oni to po prostu olewają podchodzą do tematu strikte z poziomu jazdy i płytkiej wiedzy.
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
Tomiacho
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 43f

Post autor: Tomiacho »

Bo to są maszynki do zabawy a nie zastanawiania się czy parametr oleju jest odpowiedni. Tam przebieg liczy się w motogodzinach wiec jak kogoś stać na utrzymanie to mu na tym nie zależy. Najwyżej zrobi 35mh a nie 40mh
Cold and Ugly

Ręce w błocie, chuj w tawocie to crossowiec przy robocie
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Może masz rację - ale oliwę w takim sprzęcie zmieniasz co 700 -900 km a nie 4000 - 6000 km ;) .
Wiec nadal uważam ze jest to (płytkie potraktowanie pewnych parametrów ) bo efekty nie sa az tak bardzo odczywalne na codzień , w wcześniejszym poście użyłem niezbyt fortunnego sformułowania :? . Bo nie są to ludzie bez doświadczenia .Żaden z nich np nie użyje półsyntetycznej oliwy - powód jest banalny spalone parokrotnie sprzęgło dało coś do myślenia :lol: .
Kiedyś w jakimś magazynie czytałem artykuł na temat jakości oleju .Cyferki często nie trafiają do wyobraźni ,tam cyferki były uzupełnione fotografiami testu próbek metalu który traktowany był rożnymi oliwami :) .Zapewniam każdego ze jak by w takiej formie reklamowane były oleje wiekszość nie miała by racji bycia na rynku.
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
RedGothic
Po kostki w błocie
Motocykl: YAMAHA XT 600 Z TENERE ^_^

Post autor: RedGothic »

ja mam minerał 20W50 i dziekuje jestem zadowolony zreszta jesli moto bylo zalane mineralnym olejem i wlejesz półsyntetyk to moze stać sie katastrofa ale jak zrobisz na odwrót czyli półsyntetyk zamienisz na mineralny bedzie wszystko ok...
Było: Motorynka , Komar1973 , WSK 3 , SHL M11 , Yamaha TT600 4GV BELGARDA...
Lepiej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach...
Jazda na motorze to najlepsza rzecz jaką można robić w ubranich...
ODPOWIEDZ